Kies je taal:

De leukste route door West-Australië met kinderen

Al 10 jaar lang staat de westkant van Australië op onze reislijst. Vóór het kindertijdperk hebben we met zijn tweeën de oostkust, zuidkust en het midden van Australië bereisd. Maar helaas hadden we geen tijd over voor het westen. Nou, een goede reden om nog eens terug te keren naar dit geweldige land. En nu is het zo ver! Inmiddels zijn we drie kinderen rijker, dus we kunnen niet wachten om West-Australië met kinderen te ontdekken!
 
We hebben 3 weken de tijd, dus eerst gaan we maar eens uitzoeken welk deel van West-Australië we willen gaan doen. Voor de beeldvorming: West-Australië beslaat één derde van het hele land, dat kun je niet allemaal in 3 weken berijden en bekijken natuurlijk. West-Australië bestaat weer uit verschillende regio’s (South Coast, Kimberley, Goldfields etc). Onze keuze valt uiteindelijk op de Coral Coast, die vanuit Perth noordwaarts loopt. Omdat we met jonge kinderen reizen, maar 3 weken de tijd hebben en ook nog eens heel erg houden van “slow travelling” is de Coral Coast een prima keuze. Geen hele, megalange afstanden tussen alle bezienswaardigheden en je kan beginnen en eindigen in Perth.

West-Australië met kinderen 

Perth

We beginnen onze reis in de hoofdstad van West-Australië, Perth. En hebben een aantal dagen in Perth gepland om even te acclimatiseren en Perth en de omgeving te ontdekken. We slapen in het Rendezvous hotel & studio’s middenin het centrum van Perth. Alleen al in deze regio zouden wij zo onze drie weken kunnen vullen! Zo heeft Perth tal van heerlijke stranden zoals bijvoorbeeld Cottesloe Beach, met wit zand, helderblauw water en een mooie wandelpromenade.
 
Wat ook zeker een bezoek waard is met de kinderen is het Kings Park and botanic gardens in hartje Perth. Terwijl je langs de meest exotische planten en bomen loopt heb je op de achtergrond een prachtig uitzicht over de skyline van Perth. Het hoogtepunt van dit park is toch wel de “glass bridge” waarbij je over de bossen heen loopt.

Rottnest Island & Fremantle

Een must do met kinderen is een bezoekje aan Rottnest Island. Je kan vanuit meerdere plaatsen de ferry nemen. Wij kiezen voor de ferry vanuit Fremantle want die heeft de kortste vaartijd van slechts een half uur. Aangezien ik gauw zeeziek word en het soms best een bumpy ride kan zijn, is dit de beste keuze en kom ik heelhuids weer aan wal. Rottnest Island is een autoluw eiland dus je moet je op een andere manier over het eiland verplaatsen. Je kan met een hop on hop off bus, lopend, maar de meest leuke manier is fietsend het eiland over. Er zijn tal van fietsverhuurbedrijven dus het is eenvoudig om fietsen te huren. Ook met (jonge) kinderen is het heel makkelijk allemaal. Je kunt kinderzitjes, kinderfietsjes, aanklikfietsen en aanhangwagentjes erbij huren.
 
Op Rottnest Island is de natuur echt adembenemend mooi, je hebt er leuke restaurants en barretjes en een van de highlights is het spotten van de quokka’s, hét gezicht van Rottnest Island. Een quokka is een soort mix van een kangoeroe en een cavia. Het zijn wilde dieren maar wel dusdanig gewend aan mensen dat ze dicht bij je in de buurt komen en je een ware quokka-selfie kunt maken!
Als we vervolgens na ons boottochtje weer in Fremantle arriveren is dat een erg leuke plek om even te blijven hangen. Fremantle ligt net iets buiten Perth en is een heel gezellig stadje met tal van restaurants, winkels en een grote markthal wat vooral de kinderen erg leuk vonden. Lekker ronddwalen en prulletjes kopen.

Yanchep National park

Vanuit Perth is dit een hele leuke daguitstap met kinderen. Yanchep ligt ongeveer 45 minuten rijden ten noorden van Perth. Het is een prachtig groen, sereen park waar de kangoeroes langs je heen huppelen. Wij krijgen hier het ultieme vakantiegevoel met de kabbelende watertjes en het getjirp van de krekels. In het park is een restaurant voor een goeie lunch en op het terras staan springkussens. Ook kan je hier heel goed wandelen. Er zijn meerdere trails verspreid door het park, waaronder de lange trails, maar ook korte kindvriendelijke wandelingetjes zijn present! Vergeet vooral de koala boardwalk niet, waarbij je via een boardwalk tussen de eucalyptusbomen slingert en je koala’s in het wild kunt spotten.
 
Nadat we het park hebben bezocht is het een kwartiertje rijden naar de kust, de Yanchep Lagoon, waar je nog even heerlijk met de voetjes in de zee kunt en een prachtige zonsondergang kan bekijken.

Op naar het noorden!

Al het bovenstaande zijn daguitstapjes vanuit Perth, maar nu is het tijd om de roadtrip te beginnen! Zin in!
 
Onze eerste nachtstop is in Cervantes, daar zullen we 3 nachten blijven. Onderweg naar Cervantes maken we een lunch-stop in Lancelin, een klein kustplaatsje. Wat Lancelin zo bijzonder maakt is dat er spierwitte, hoge zandduinen liggen. Daar kun je tal van activiteiten ondernemen zoals sandboarden en quad rijden.
In Cervantes slapen we in het Pinnacles Edge Resort, een heerlijke plek om te verblijven met een lekker zwembad erbij. Ook de kinderen hebben natuurlijk vakantie dus we houden hier ook een “balansdagje” en hangen lekker een middag aan het zwembad.

Nambung National Park & Jurien Bay

Vlakbij Cervantes vind je het Nambung National Park, wat vooral bekend staat om the Pinnacles Desert. 500.000 Jaar geleden heeft de natuur deze rotsen gemaakt, en nu staan ze te pronken in dit park. Ook voor (jonge) kinderen is dit een heel makkelijk te bezoeken park. Omdat het hier behoorlijk heet kan worden kan je ook zonder moeilijke hikes het park bekijken. Er loopt een scenic drive door het park, zodat je vanuit de airco in de auto alles kunt bekijken. Je kunt ondertussen natuurlijk wel de auto parkeren en uitstappen, want je kan heel goed verstoppertje spelen hier aldus de kinderen. Verder loopt er nog een korte hike door het park voor als je toch graag te voet gaat.
 
Na het park gezien te hebben rijden we nog naar Hangover Bay, een prachtig strand. Er zijn daar alleen geen barretjes of restaurantjes en het is inmiddels toch echt Bier ‘o Clock, dus we rijden naar het naastgelegen stadje Jurien Bay wat een stuk levendiger is. Vanuit Jurien Bay kan je ook tal van excursies maken maar dat is wel allemaal op zee, dus die sla ik wijselijk over.

Geraldton

Onze volgende verblijfplaats is in Geraldton. Dit is meer een doorreis overnachting dus hier zijn we ook maar één nachtje. Onderweg naar Geraldton maken we een stop in het Greenough Wildlife & bird park. Dit is een kleinschalig dierenpark, echt in the middle of nowhere. En dat vinden wij juist altijd de leukste plekjes, de niet bekende plekjes. Er is dus ook welgeteld helemaal niemand anders in dat park, heerlijk! Bij de entree kan je brokjes kopen en zelf de dieren gaan voeren. Een leuk uitje met kinderen!
 
Aangekomen in Geraldton droppen we de koffers in het hotel, het Nightcap at Wintersun hotel. Een eenvoudig doorreis hotel, maar wel met een zwembadje en prima kamers! Daarna gaan we Geraldton verkennen en het is een verrassend leuk stadje! Je hebt er een prachtig monument, het HMAS Sidney II memorial, een monument wat is gebouwd ter ere van 645 omgekomen zeelieden. Indrukwekkend. Ook heeft Geraldton een geweldig leuke boulevard voor kinderen, met een aantal hele grote speeltuinen en een compleet waterpark. In de ochtend kan je een za-lig ontbijtje eten bij Quiet Life Coffee.

Hutt Lagoon

Dit is zo niet normaal mooi mensen!! Onderweg noordwaarts naar de volgende bestemming maken we een stop bij Hutt Lagoon, bij de ‘pink lake lookout’.
Het woord zegt het al, dit is een knalroze meer. Zo bizar mooi! Je kan de auto parkeren en bij het meer wandelen. Het meer is ook heel erg zout, dus overal liggen ook van die zoutstenen. Je zou bijna denken dat we op Mars lopen, zo prachtig!

Kalbarri

Ons favoriete stekkie van de reis! Als je vanuit Hutt Lagoon richting Kalbarri rijdt rij je over de coastal route die officieel al door het Kalbarri National Park loopt. Op deze coastal route heb je tal van stops bij uitkijkpunten. Stop zeker een aantal keer, want de uitzichten zijn prachtig. Echt de ongerepte woeste kust van West-Australië. Langs de kust heb je de Birguda Trail lopen. Ook met kinderen is het leuk om een stukje van die trail te lopen. Een deel van de trail bestaat uit een boardwalk, wat echt een prachtig wandelingetje is, en hartstikke buggyproof.
 
Vervolgens rijden we het stadje Kalbarri in en rijden naar ons hotel, het Kalbarri Edge Resort. Dit hotel is van dezelfde keten als ons hotel in Cervantes, dus ook hier ploffen we neer aan het zwembad.
 
Natuurlijk mag een bezoek aan het Kalbarri National park niet ontbreken! Het kan er goed heet worden dus in de middag zijn alle lange trails gesloten. Gelukkig blijven er genoeg activiteiten over die ook met kinderen heel leuk zijn om te doen. Zo heb je bijvoorbeeld de Kalbarri Skywalk, twee gigantische uitkijkplatformen die over het ravijn hangen. De uitzichten die je daar getrakteerd krijgt zijn adembenemend. 

Verder loopt er een korte wandeling naar Nature’s Window, die bij hitte gelukkig wél open blijft. Deze wandeling kun je met kinderen doen, maar bij het laatste stuk moet je wel klauteren en er zijn geen hekjes. Angstvallig houden we de kinderen dus op navelstrenglengte bij ons. Het is goed opletten dus, maar o zo mooi! Nature’s Window is een soort natuurlijke fotolijst waar je in kunt gaan zitten voor het ultieme familiekiekje. Dit wordt zeker een canvas aan de muur!
Verder kan je met de auto naar vele mooie uitzichtpunten rijden, dus als je net als ons een natuurfreak bent, dan kom je zeker aan je trekken.
 
Kalbarri leent zich ook perfect voor weer even een “balansdagje” voor de kinderen. Kalbarri Beach is een heerlijke plek voor een rustige stranddag. Het strand is eigenlijk een hele ondiepe lagune, ideaal voor gezinnen met jonge kinderen. Iedere ochtend worden er pelikanen gevoerd waar je naar kunt kijken. Verder heeft Kalbarri Beach een grote speeltuin, picknickbankjes, BBQ’s en faciliteiten zoals douches en toiletten. In de avond kun je heerlijk uit eten bij Finlay’s.

Shark Bay

Met een beetje pijn in ons hart verlaten we Kalbarri. Maar we gaan verder noordwaarts, op naar de Shark Bay world heritage area! Dit wordt tevens ook onze meest noordelijke stop, hierna gaan we weer terug naar Perth. Ook hier blijven we 3 nachten en zullen we verblijven in het Monkey Mia Dolphin Resort. 

Ik zal even heel eerlijk zijn over dit resort. Het resort an sich is prachtig.  pal aan het strand waar dolfijnen zwemmen, een heerlijk groot zwembad, overal palmbomen maar gewoon echt overrated en uitgemolken. Dit is het enige resort op Monkey Mia dus je betaalt natuurlijk de hoofdprijs. Daarvoor krijg je een zeer basic kamer met veel rumoer. De highlight van Monkey Mia is het dolfijnenvoer moment in de ochtend. Ook daar waren we niet echt van onder de indruk. De emoes die daarna voor onze voordeur liepen vonden we leuker.
 
Gelukkig is er in deze regio genoeg leuks te doen met kinderen. We zijn naar Shell Beach gegaan. Dat is geen zandstrand maar een schelpenstrand. Miljoenen witte schelpjes liggen daar aan de kust en de zee is azuurblauw.
 
Denham is de hoofdstad van Shark Bay. Je hebt er een aantal leuke restaurantjes en een mooie groene wandelpromenade met een grote speeltuin. Vlakbij Denham heb je Eagle Bluff, een eenvoudig te bewandelen boardwalk aan de kust. Bij een rustige zee kun je tientallen haaien zien zwemmen, heel gaaf! En als je graag in het haaienthema wil blijven moet je zeker een bezoekje brengen aan Ocean Park. Een leuk educatief uitje met kinderen waarbij je een tour krijgt door verschillende aquaria. De tour eindigt met een hoogtepunt, haaien voeren! Op de weg terug naar ons resort maken we nog een pitstop bij Little Lagoon mee, een super idyllisch plekje.

En weer terug naar Perth!

Vanuit Monkey Mia is het 4,5 uur rijden naar Geraldton, waar we weer een nachtje slapen en vanuit Geraldton is het ook weer 4,5 uur rijden naar ons oude vertrouwde Perth. Daar hebben we ook weer een paar dagen de tijd om onze reis weer rustig af te sluiten.
 
We komen erachter dat we Perth en zijn omgeving nog lang niet hebben uitgespeeld, want we vermaken ons hier nog meer dan prima met de volgende activiteiten. Downtown Perth heeft een enorm gezellig havengebied, de Elizabeth Quay. Daar vieren we ook oud & nieuw. Rond de feestdagen wordt Perth helemaal omgetoverd tot een ware lichtshow en op de Elizabeth Quay is kermis.
 
Wat ook een geweldig uitje is met minderen is het Cohunu Koala Park, zo’n drie kwartier ten zuiden van Perth. Ook dit park is erg off the beaten track en dus ook heel erg rustig ondanks dat we middenin het Australische hoogseizoen zitten. In dit park heb je een grote kangoeroeweide waar je in kunt. Hier in Nederland heb je dat vaak met geiten, hier in Australië dus met kangoeroes. Er staan grote bakken waar je blaadjes sla uit kunt pakken en die kun je voeren aan de kangoeroes. Ook heb je hier de mogelijkheid om (tegen wel een fikse vergoeding vonden wij) een koalabeer vast te houden.
 
Als je nog verder zuidwaarts rijdt kom je Mandurah tegen, een erg leuke stad met een mooi park, speeltuinen, terrasjes en veel gezelligheid. Op dit moment heb je een hele bijzondere activiteit te doen in Mandurah, namelijk op zoek gaan naar de Giants of Mandurah. Naar verwacht zullen de reuzen tot november 2025 te zien zijn. Rondom Mandurah zijn er zes gigantische van gerecycled houten reuzen verstopt die je via een trail kunt vinden. Sommige trails zijn net even iets te lang om met de kinderen te lopen maar er zijn gelukkig ook een paar korte wandelingetjes naar een paar van de reuzen toe. Heel indrukwekkend en een spannende speurtocht voor de kinderen. Een wandeling met een doel doet ze toch beter lopen.
 
En last but not least sluiten we de reis af met dé ultieme balansdag voor de kinderen: een dagje naar het pretpark natuurlijk! Net iets buiten Perth vind je Adventure World, een mix tussen een pretpark en een aquapark. Voor elke leeftijd heb je tal van glijbanen, achtbanen en andere attracties.
En dan zijn drie weken zo om natuurlijk. Voor degenen die een rustige bestemming zoeken is de westkust van Australië echt ideaal. We waren er in het Australische hoogseizoen maar het was gewoon nog steeds erg rustig daar. Ook is deze bestemming heel makkelijk te bereizen met kinderen en ook erg kindvriendelijk. Op elke hoek van de straat wel een speeltuin, in ieder national park korte, vlakke wandelingetjes en overal friet met kipnuggets te krijgen (jaja, we hebben moeilijke eters). En nu weer op naar huis met een koffer vol mooie herinneringen (en vieze was).

Dit artikel is geschreven door onze vaste gastblogger Kim. Kim is piloot en heeft 3 dochters (4, 6 en 9 jaar). Samen met haar gezin maakt ze de mooiste reizen. Niet alleen omdat reizen alleen maar leuk is, maar ook enorm leerzaam. Hoe leuk is het om je kinderen woestijnen, bergen, tempels en kastelen in het echt te laten zien in plaats van uit een prentenboek? Kim en haar man Adri zien de wereld als één grote speeltuin en genieten er iedere keer weer van om met de kids op ontdekkingstocht te gaan.

Vind je dit artikel "De leukste route door West-Australië met kinderen" leuk? Dan vind je deze artikelen waarschijnlijk ook leuk:

Dit artikel bevat affiliate links. 

Volg ons op:

Advertentie:

Travel tips & tricks in je mail?

Boek nu je volgende vakantie:

Lees ook deze artikelen:

Advertentie:

Geverifieerd door MonsterInsights