Op 1.370 km van Portugal en 2.341 km van de Amerikaanse oostkust liggen in de Atlantische oceaan de 9 (bewoonde en 8 onbewoonde) eilanden van de Azoren en wij zijn de lucky bastards die het grootste en groenste eiland van deze archipel, Sao Miguel, gaan bezoeken! De Azoren met kinderen, wij hebben er zin in!
De Azoren met kinderen
Traveling light, een mooie uitdaging!
Voor ons is het bezoek aan de Azoren onderdeel van onze drieweekse zomervakantie naar Portugal in de zomervakantie. Op dit moment kan je vanaf Amsterdam niet direct naar de luchthaven van Sao Miguel (Ponta Delgada) vliegen, vanuit Brussel kan dit wel. Aangezien wij dichtbij Amsterdam wonen kiezen we ervoor om eerst op Lissabon te vliegen en na een leuke citytrip van 3 dagen door te vliegen naar Ponta Delgado.
Dit jaar heb ik mijzelf als doel (en uitdaging) gesteld om 3 weken op reis te gaan en alleen handbagage mee te nemen. Iedereen heeft 1 trolley (handbagage formaat) en 1 rugzakje. Waarom ik dit graag wil? Check-in op de luchthavens gaat veel sneller, je staat na landen ook veel sneller buiten en je wordt gedwongen wat minder mee te nemen, wat ook (wanneer je rondreist zoals wij), op bestemming veel inpakwerk scheelt bij het wisselen van je accommodatie: less stuff = less stress.
Voor mij zijn sinds jaren packing cubes onmisbaar wanneer wij reizen. Packing cubes?! Yup! Dat zijn herbruikbare zakjes (wij hebben er 3 per persoon van groot naar klein) waarin jij je kleding (of andere spullen) doet, waardoor je koffer netjes en overzichtelijk is. Om het extra handig te maken heb ik voor ons alle 4 een andere kleur waardoor het direct duidelijk is wat voor wie is en dat scheelt heel veel gedoe! Bijkomend voordeel is ook dat je kleding een stuk netter blijft. Voorheen had ik “Ali Expressjes” maar de ristjes waren na 1x gebruiken al stuk. Nu heb ik de packing cubes van Sunflake en die zijn heel wat sterker, steviger en duurzamer.
Ready for take-off, naar de Azoren met kinderen
We nemen zaterdag, einde middag de taxi naar Schiphol en staan 20 minuten na aankomst achter de douane, lang leven traveling light. Interessant detail: er is 1x gevraagd naar onze corona bewijzen, maar er is niet daadwerkelijk gecheckt. Een “ja die heb ik” was genoeg. Uiteraard geldt dit ook voor ons (wij zijn getest/ ingeënt), maar ik ben toch verbaasd over de vrijblijvendheid.
Aangezien het etenstijd is “dineren” we nog even bij de grote gele M voor we uiteindelijk aan boord gaan. “Vroegah” toen de kindjes nog peuters en kleuters waren had ik altijd een heel arsenaal aan entertainment bij me. Nu de kinderen 7 en 8 jaar oud zijn merk ik dat dit een stuk makkelijker wordt. Het “entertainment” is nu wat snackjes, kleurpotloden, doe boeken en uiteraard de Ipad. Maar in plaats van games en videos heb ik nu gekozen voor wat educatievers: tijdschrift.nl.
Dit is een app voor onder andere tablet en telefoon waarmee je een groot aantal tijdschriften kan lezen. Zo lees ik de National Geographic Traveler, Quest en de Linda en lezen de kids de Donald Duck, Quest Jr, National Geographic Junior en Wild van Freek Vonk. Ik kan de tijdschriften thuis al downloaden in de app, waardoor ze zelfs in het vliegtuig (offline) te lezen zijn. De app kost € 9,99 per maand, maar is de eerste 14 dagen gratis en kan je ook nog eens maandelijks opzeggen, dus ideaal voor op vakantie. Niet alleen in het vliegtuig, maar ook aan het zwembad, lange autoreizen of ’s avonds lekker in bed.
Ik vind gamen en films kijken ook helemaal prima tijdens een (lange) vlucht, maar toch ben ik blij verrast dat de kids de hele vlucht lezen en ik ze niet 1x hoor vragen om een games of film.
Wat is Lissabon een waanzinnige stad!
Voor mij is dit de eerste keer in Lissabon: wat een waanzinnige stad! In 2 dagen verkennen we de stad en genieten we van alles wat Lissabon te bieden heeft. Een uitgebreid artikel over onze citytrip in Lissabon met kids, de leukste dingen om te doen en uiteraard ook een hotel tip volgt snel!
Dag 1: Tijd voor de Azoren met kinderen
Na genoten te hebben van Lissabon vliegen we met Ryanair in 2:20 uur door naar Ponta Delgada, de hoofdstad van het grootste eiland van de Azoren: Sao Miguel. Wanneer we de luchthaven uit lopen worden we een fuik ingeleid en moeten we, voor het eerst deze reis, onze coronabewijzen tonen. Als je dat niet hebt is het ook geen probleem, je krijgt dan op de luchthaven een gratis test, gaat naar je hotel en ontvangt binnen 48 uur de uitslag.
Zodra we buiten staan valt mij direct op hoe groen het hier is! En niet 1 kleur groen maar wel 10 verschillende kleuren groen. Natuur addict als ik ben, ben ik dan ook direct in mijn nopjes.
Doordat ik de huurauto eerder heb geboekt dan de vlucht, want de laatste was niet kosteloos te annuleren in deze onzekere tijden, pakken we de taxi naar ons hotel, Hotel Verde Mar & Spa in Ribeira Grande. Het hotel ligt centraal op het eiland. Zodra je binnenkomt is het eerste wat je ziet het weidse uitzicht over de zee, zelfs vanuit de receptie. De zee is donkerblauw en de flinke golven rollen met witte koppen het strand op.
One kamer is nog niet schoon, maar we mogen aan de infinity pool gaan liggen met uitzicht over de Atlantische Oceaan, heerlijk om zo even tot rust te komen en voor de kids om even de nodige energie kwijt te raken.
Einde van de middag lopen we het dorpje in en eten we aan zee bij visrestaurant Alabote waarna we weer een taxi terug nemen naar het hotel om de huurauto op te halen.
Kind- (en ouder) vriendelijk hotel op de Azoren, Hotel Verde Mar & Spa
Dit hotel combineert kindvriendelijkheid met “oudervriendelijkheid” een zeldzame en gouden combinatie. De familiekamers zijn ruim, mooi, luxe en, niet onbelangrijk, schoon. Ook is er een koelkastje waar je snackjes en drankjes in kan bewaren. De infinity pool heeft een waanzinnig uitzicht over zee en ook een deel waar het water maar enkele centimeters diep is voor kleine kids. Naast een kids room om te kleuren, lezen en spelen is er voor grotere kids ook een gameroom. Voor de hele familie is er een spa, waar je (family) behandelingen kunt boeken, met gym en binnenbad met sauna en Turks stoombad. Meer over dit heerlijke hotel kun je vinden in mijn “Review Hotel Verde Mar & Spa”.
Dag 2: Hiken in het paradijs en poedelen in warmwaterbronnen
Vandaag gaan we ontdekken wat Sao Miguel te bieden heeft. We blijven een week op dit mooie eiland. Ik sta letterlijk te springen om op ontdekkingstocht te gaan, want vanuit het hotel lonken de dichtbegroeide groene bergen.
Wandelen “in paradise” bij Terra Nostra, must do op de Azoren met kinderen
We springen in onze huurauto en rijden in 40 minuten naar Furnas. Rondom deze plaats is heel veel te zien en doen, dus we kunnen ons hier met gemak een dag vermaken. We gaan eerste naar Terra Nostra een park, entree €24 voor ons vieren, waar je bijzonder mooie hikes kan maken en kan genieten van verschillende natuurlijke hot springs. Om de kids ook gemotiveerd te houden gaan we eerst wandelen en daarna pas chillen in het warme water.
Het park is waanzinnig mooi. Van aangelegde stukken tuin tot wilde, ondoordringbare stukken jungle. We lopen hier 2 uur en genieten van de overweldigende natuur. Je kan hier verschillende wandelingen maken en het dan ook zo kort of lang maken als je zelf wilt. Daarna is het tijd voor een dipje in het grote thermale bad. Dit bad is enorm groot en het water bruin van kleur. Ik sla even over maar Kev en de kids genieten van het lekkere warme water. Na hier lekker gespeeld te hebben lopen we naar de “jacuzzi”. Dit is meer mijn ding: hemelsblauw warm water, enkele mensen per bad en omgeven door de jungle. We mogen 15 minuten van de jacuzzi genieten en doen dat ook alle 4 met volle teugen! Azoren met kinderen bezoeken is nu al fantastisch!
Lake Furnas
Na ons bezoekje aan Terra Nostra lunchen we bij een speeltuintje, met de broodjes die we bij de supermarkt gehaald hebben. Naast dat dit uiteraard een voordeligere optie is, doen we dit met name omdat ik een ernstige (dodelijke) voedselallergie heb en ik zo zeker weet dat ik niets “gevaarlijks” binnen krijg tijdens de lunch.
Onze 2de stop van de dag is Lake Furnas. We maken een kleine wandeling bij het meer en zijn onder de indruk van het vervallen kerkje dat donker afsteekt naast de blauwe hortensia’s en groene bomen. Lotte en Floris spelen even met wat steentjes bij de waterrand en wij gaan zitten en laten deze omgeving op ons inwerken. Bij Lake Furnas is een groot park met lange stenen tafels waar families samen zitten te eten en een man gitaar speelt en zingt.
Caldeira das Furnas
Onze laatste stop van vandaag zijn de heetwaterbronnen van Furnas en met “heet water” bedoel ik in dit geval ook echt heet water en niet de heerlijke badjes van Terra Nostra. Sao Miguel is een vulkanisch eiland. Furnas ligt op een 805 meter hoge, slapende, stratovulkaan die in 1630 voor het laatst uitbarstte, met 200 doden tot gevolg. Bij Caldeira das Furnas kun je de kokende, borrelende en stoom producerende bronnen bezoeken. Op gepaste afstand kun je de bronnen bekijken en kun je zelfs “gegrom” horen van diep uit de aarde.
Let wel: de bronnen stikken onwijs naar rotte eieren dus hier 2 uur lopen houd je niet vol. Maar dat neemt niet weg dat het een hele belevenis is en zeker een bezoekje waard wanneer je de Azoren bezoekt met kinderen. Leuke bijkomstigheid: zowel Lake Furnas als Caldeira das Furnas kun je gratis bezoeken.
Miradouro Salto do Cavalo
De autoritjes op het eiland zijn een kadootje op zich. De wegen zijn erg goed en het uitzicht is iedere keer weer anders en iedere keer indrukwekkend. Het loont de moeite om de “miradouro” borden te volgen wanneer je deze tegenkomt. Zo kom je op de mooiste uitzichtpunten. Wij nemen een kleine detour om miradouro Salto do Cavalo te bezoeken en het uitzicht over de groene heuvels, het meer met op de achtergrond de diepblauwe Atlantische oceaan stelt zeker niet teleur.
Dag 3: de Azoren met kinderen, een educatief dagje
Vandaag hebben we 2 educatieve uitstapjes gepland: de thee- en de ananasplantage.
Cha Gorreana de oudste theeplantage van Europa
Er zijn 2 theeplantages in heel Europa, je vindt ze beide op Sao Miguel. Cha Gorreana is de oudste van de twee. Het is extra leuk om de theeplantage op een doordeweekse dag te bezoeken want dan wordt er hard gewerkt in de fabriek. Wanneer je arriveert bij de theeplantage is het uitzicht al fantastisch: groene theevelden met op de achtergrond de blauwe oceaan. Entree is gratis en je mag een rondje lopen door de fabriek om te bekijken hoe het proces eruitziet van plant tot theezakje. Natuurlijk kun je er ook een kopje thee bestellen en proeven hoe de thee van deze plantage smaakt.
Buiten kan je 2 mooie hikes maken (1,7 en 3,5 km). Wij lopen een deel van de hike “berg op” (3,5 km) tussen de theeplantages. De uitzichten zijn fenomenaal en het voelt bijzonder om zo tussen de thee terrassen te lopen.
Ananases A Arruda
Ook bezoeken we de ananasplantage, dit blijkt wederom een gratis uitjes. Ananases A Arruda is een van de oudste ananas plantags op het eiland. Je vindt er meerdere kassen, die je allemaal mag bezoeken, waar je de ontwikkeling ziet van een heel klein ananas plantje tot een plant met grote ananasvrucht. Floris heeft geluk en mag de boer meehelpen om de ananasplantjes water te geven. Het blijkt dat een ananasplant maar 1 vrucht maakt, dus 1 ananas per plant, weer wat geleerd!
Zowel de thee- als ananasplantage zijn zeker een bezoekje waarde wanneer je de Azoren met kinderen bezoekt.
Na deze twee educatieve uitjes rijden we naar hoofdstad Ponta Delgada om daar aan de haven in het speeltuintje broodjes te eten en de kids even lekker uit te laten uitrazen.
Dag 4: wanneer je dacht dat het niet mooier kon worden….
Sao Miguel blijft verbazen, zelfs wanneer je denkt dat het eigenlijk niet mooier kan.
Sete Cidades: een must see
Deze twee meren liggen tegen elkaar aan, en ondanks dat ze alleen gescheiden worden door een weg is het ene meer diepblauw en het andere meer helder, licht groen. Vooral wanneer de zon tevoorschijn komt, kun je dit spektakel het beste aanschouwen. Er is een uitzichtpunt (miradouro Vista do Rei) naast urbex locatie Monte Palace waar je het mooiste uitzicht hebt op de meren.
Het hotel is officieel verboden terrein, maar toch zien we er meerdere mensen naar binnen wandelen. Het is in de jaren 80 gebouwd maar ondanks de fantastische locatie kwamen er niet genoeg gasten. 12 Maanden na opening sloot het dan ook alweer zijn deuren. Enkele jaren geleden is alles wat los en vast zat uit het hotel gehaald en is het enige wat nog rest de vloerbedenking die nu overwoekerd is door mos. De kids vinden het spooky dus wij besluiten de “prive terrein” en “niet betreden borden” te respecteren.
Lekker hiken bij Lagoa do Canario
We rijden door naar Lagoa do Canario, hier kan je heerlijke wandelen over echte jungle paden, maar ook over brede, “buggy proof” gravel paden. De afdalingen naar het meer hebben trappen en zijn de kleine klim meer dan waard. Voor ons ligt een blauw meer, omringt door diepgroene bossen met blauwe hortensia’s aan de rand, het kleurenspel is bijna onwaarschijnlijk. We blijven hier even staan om de omgeving in ons op te nemen en de kids voeren kruimeltjes aan de (grote) vissen in het meer. Je kan zowel lange als korte hikes maken rondom Lagoa do Canario, wij besluiten 2 uur te lopen en dan weer richting de auto te gaan omdat we nog een bezoekje willen brengen aan waterval Salto do Cabrito.
Even afkoelen bij Salto do Cabrito
Wanneer je de Azoren met kinderen bezoekt, dan mag lekker plonsen bij een waterval natuurlijk niet ontbreken! De afdaling naar de waterwal is smal en erg steil. Wij kiezen ervoor de auto te laten staan en het laatste deel te lopen. Het is lekker warm, verkoeling in het water is na deze work-out extra fijn. Het is niet zo druk bij de waterval, we kunnen in alle rust poedelen, nog een stukje lopen en dan weer genieten van het water. Ook deze omgeving is weer bijzonder mooi: de waterval bestaat uit 2 delen en bevindt zich in de jungle, paradijselijker gaat het niet worden!
The place to be voor vleeseters
Waar je op de Azoren veel visrestaurants vindt, is dit restaurant echt een aanrader als je van vlees houdt: Restaurante da Associação Agrícola de São Miguel. Het is onderdeel van een eigen veebedrijf met slachterij, dus verser vlees ga je bijna niet vinden. Ik eet (vrijwel) geen vlees meer, maar Kev is een echte carnivoor en hij geniet dan ook van een heerlijke sirloin in witte wijnknoflook saus en kan zijn geluk niet op. Voor de kids zijn er verschillende kindermenu’s dus een geschikt restaurant voor de hele familie. Het restaurant gaat 19:00 open en je kunt niet reserveren, dus 18:50 uur voor de deur gaan staan is een aanrader als je niet lang (of voor niets) in de rij wilt staan.
Balansen
Wanneer we met de kinderen reizen dan vinden we het enorm belangrijk dat ook zij een fijne vakantie hebben. Op de Azoren is er zoveel dat wij graag willen doen en zien, dat we hard ons best doen de balans voor de kinderen goed te houden. Afspraak is in ieder geval dat ze elke dag even mogen zwemmen. Deze avond is dat een sunset swim in het binnenzwembad van de spa, wat vrij leeg is zodat ze lekker kunnen duiken en springen.
Dag 5: Dolfijnen en walvissen spotten
De Azoren staat niet alleen bekend om de indrukwekkende natuur maar ook om de walvissen en dolfijnen die je kunt spotten. Year round zijn er “resident” dolfijnen en walvissen en daarnaast zijn er ook nog veel migrerende soorten die je in verschillende maanden kunt spotten. Dit is natuurlijk een super leuke activiteit wanneer je de Azoren met kinderen bezoekt.
Wij kiezen ervoor een dolfijn en whale watching tour te doen met Futurismo, een wat grotere organisatie met een kantoor in de haven van Ponta Delgada. Zij hebben naast tours met rip boten ook tours met een grote catamaran, wat met kleinere kinderen voor mij toch wat prettiger voelt. Zo is er ook een toilet en kan je overdekt zitten waar je op een rip boot (een rubberboot) flink nat wordt en ruim 2 uur niet naar de wc kan. Daarnaast zijn er biologen aan boord die enorm veel weten over alle vissen en nemen ze alle regels om de dieren te beschermen in acht.
Niet 1 dolfijn, niet 2, maar….
..50! Als we nog geen 5 minuten op zee zijn zien we al een enorme school dolfijnen! Ze zwemmen en springen voor de boot en naast de boot. Er zijn baby dolfijntjes bij en we horen ze naar elkaar piepen. Ik heb wel vaker wilde dolfijnen gezien, maar om zulke grote aantallen, zo dichtbij te zien, bezorgt mij kippenvel.
We zien 3 verschillende soorten dolfijnen en helaas geen walvissen, maar deze tour is een absolute must do wanneer je de Azoren met kinderen ontdekt. Floris en Lotte zijn sprakeloos bij het zien van de grote scholen dolfijnen en ik kan je vertellen, dat zijn ze niet vaak. De tour duurt ongeveer 3 uur en kost € 60,- per volwassene en € 30,- voor kinderen.
Ponta Delgada
Na deze bijzondere boottocht maken we nog een wandelingetje door Ponta Delgada en sluiten we deze dag af met een bezoekje aan de plaatselijke McDonalds en een duikje in het binnenzwembad met ondergaande zon.
Dag 6: Azoren met kinderen, chillen met die billen
De kinderen hebben aangegeven dat we wel erg veel gedaan hebben de afgelopen dagen en ik kan ze geen ongelijk geven. Daarom willen ze een dagje “niks”. Vandaag slapen we dan ook lang uit, nemen we alle tijd om te ontbijten, gaan we heerlijk zwemmen in het buitenzwembad, hangen we daarna een uur in de gameroom, eten we in het hotel en gaan we na een kleine sunset walk en het halen van een ijsje ook nog eens zwemmen in het binnenzwembad. Een dagje 100% voor de kids, want dat hadden ze even nodig en dat is ook prima, want zo blijft het voor iedereen een fijne vakantie.
Dag 7: Lagoa do Fogo & Caldera Velha, of toch niet?
Onze laatste dag alweer op Sao Miguel. Ook al hebben we veel gedaan, er is nog zooooo veel te zien! En dan neem ik nog niet eens het bezoeken van de overige eilanden mee. Vandaag starten we met een bezoekje aan Lagoa do Fogo, althans dat is het plan…
Lagoa do Fogo, betekent Fogo mist?
Na het ontbijt rijden we richting Lagoa do Fogo. Wanneer we aankomen zien we dat het laatste deel van de weg een dirt road is. Dit lijkt ons geen goed idee met de huurauto, we besluiten de auto te parkeren en omhoog te lopen. De hike naar Lagoa do Fogo is waanzinnig mooi: dichte jungle met kleine watervalletjes en weidste uitzichten over de heuvels. Maar het is ook wel een pittige wandeling steil berg op. We leiden de kinderen wat af met liedjes en spelletjes maar na 1 uur berg op lopen beginnen wij ons ook af te vragen of we er al niet hadden moeten zijn….
Kev spreekt een voorbijganger aan (de enige in het hele uur) en het blijkt dat de route naar Lagoa do Fogo nog 1,5 uur steil berg op is…enkele reis. Hmmmm dat is een typisch gevalletje van “zonder kids: kom maar op”, en “met kids: een minder goed plan”. We lopen weer naar beneden en hebben veel lol om deze mislukte poging Lagoa do Fogo te bezoeken. Maar je blijkt er ook zo naar toe te kunnen rijden dus dat gaan we doen!
Toch is het nog een flink stuk rijden (25 minuten) en nadat we obstakels al koeien op de weg overwonnen hebben lijken we er dan toch bijna te zijn. Maar dan… mist! Niet een beetje mist, maar dichte “ik zie nog maar 5 meter vooruit mist”. En dat wanneer we nog 4 km moeten rijden op smalle slingerende bergweggetjes. Hmmmm wat nu? Wanneer we nu al geen hand voor ogen kunnen zien, kunnen we Lagoa do Fogo ook niet zien. We gooien de handdoek in de ring. Draaien om en zetten Lagoa do Fogo op de to do list voor ons volgende bezoek naar San Miguel. Lagoa do Fogo word voor ons Lagoa de Fomo en mocht je het jezelf afvragen: Fogo betekent vuur en geen mist.
Villa Franca do Campo
We rijden voor de lunch naar Villa Franca do Campo, zoeken een speeltuintje met bankjes en strijken daar neer. Na de lunch rijden we nog even naar zee, want voor de kust van Villa Franca do Campo ligt een klein eilandje. Je kan het per boot bezoeken en je kan hier heel goed snorkelen in een klein, vlak, ringvormig binnenmeertje.
Caldera Velha
De kids vonden de bronnen bij Furnas fantastisch, dus deze laatste dag willen we nog een warmwaterbron bezoeken en wel die van Caldera Velha, vlak bij ons hotel. De parkeerplaats staat vrij vol, maar vol goede moed lopen we richting de ingang. Het blijkt dat de wachttijd 2 uur is. Je mag wel voor 3€ naar binnen om een foto te maken, maar dat slaan we even over. Wanneer je deze populaire bronnen wil bezoeken is het dus aan te raden om online een tijdslot te reserveren, zodat je bij aankomst gegarandeerd zonder lange wachttijd naar binnen kan. Een bezoek aan een van de warm water bronnen is zeker een aanrader wanneer je de Azoren met kinderen bezoekt.
Samenvatting van de laatste dag is eigenlijk dat er niets terecht is gekomen van onze plannen, maar dat mag de pret zeker niet drukken. Met name onze wandeling naar Lagoa do Fogo was er een om nooit te vergeten!
Family spa treatment
Deze avond gaan we onszelf trakteren op “ontspanning” we boeken een family spa treatment waarbij Kev en ik 30 minuten gemasseerd worden terwijl Floris en Lotte genieten van een aromatische jacuzzi ervaring. Ik twijfel vooraf of de kids wel 30 minuten kunnen ontspannen in een jacuzzi en of wij wel ongestoord kunnen genieten van onze massage, maar niets is minder waar. De kids gedragen zicht al engeltjes en wij genieten van onze behandeling.
Hierna maken we voor de laatste keer nog een duikje in het binnenzwembad terwijl de zon ondergaat: Sao Miguel is met recht een paradijsje te noemen.
Dag 8: bye bye Azoren
Vandaag vliegen we weer terug naar Lissabon om nog 1,5 week van het Portugese vasteland te genieten. Na een uitgebreid ontbijt zeggen we gedag tegen ons heerlijk hotel en stappen we in de auto naar het vliegveld.
De Azoren hebben mijn hart gestolen, wij komen zeker terug! En mocht je twijfelen, de Azoren met kinderen bezoeken is een hele grote aanrader!
Vind je dit artikel "De Azoren met kinderen, alles wat je wilt weten over deze bijzondere bestemming" leuk? Dan vind je deze artikelen waarschijnlijk ook leuk:
.