In het vliegtuig op weg naar Paramaribo wordt ons meteen duidelijk: Suriname met kinderen is niet iets wat veel mensen doen…. Thuis werden we al raar aangekeken door familie en vrienden. Maar in het vliegtuig is dit niet anders. “Hebben jullie familie in Suriname wonen? Niet, wat hebben jullie dan in Suriname te zoeken?”. Of “Gaan jullie de jungle in. Zo, dat doen zelfs de bewoners van Paramaribo niet eens met hun kids”. Oeps. We hadden verwacht toch wel positievere reacties te krijgen. Maar we zitten al in het vliegtuig en we laten ons niet kennen. Wij houden van avontuur en plekjes ontdekken die nog niet door de massa zijn ontdekt. Dus kom maar op met die jungle!Eenmaal aangekomen in Paramaribo verbaast het ons niet dat ze hier maar een klein vliegveld hebben. Dagelijks landt hier maar een vliegtuig van KLM en dat is het dan ook zo’n beetje. Wat een rust denken we, heerlijk. De rij voor de douane is wel lang, de ‘tranquilo’ mentaliteit wordt ons direct duidelijk gemaakt. Maar gelukkig mogen we van de douanebeambte doorlopen met een kind van 1,5 jaar. Dat scheelt toch zeker een uurtje wachten in de hitte. Tja, want warm is het hier wel in Suriname. Zweten zonder niet meer te doen dan ademen, is toch wel een teken van tropisch en warm. Benieuwd wat ons dit de komende weken gaat brengen in Suriname met kinderen!
5 x Doen! In Suriname met kinderen
1# Paramaribo
De eerste dag zijn we al vroeg op en dat is niet zo gek met die warmte en felle zon. We besluiten Paramaribo te verkennen en huren een fiets bij Zus en Zo. Dit leuke eettentje ligt vlakbij de palmentuin en de waterkant. Hier kun je een bezoek brengen aan Fort Zeelandia en heb je uitzicht op de Suriname rivier. Dit deel van de stad is goed te doen per fiets en onze dochter vindt het heerlijk om voorop te zitten. Maar wanneer we terug naar ons resort fietsen en onze dochter in slaap valt, beseffen we ons dat fietsen met 30 graden op je bol toch wel een uitdaging is.
2# Bezoek aan de plantages
Vanuit Paramaribo steken we de rivier over en verblijven we 3 nachten in het Commewijne gebied. Hier verblijven we op hotel de Plantage dat gerund wordt door een Nederlandse eigenaar. De houten hutjes staan hier midden in de jungle en we worden dan ook al snel getrakteerd op apen, luiaards, hagedissen en slangen. Onze dochter kijkt haar ogen uit. We brengen een bezoek aan suikerrietplantage Marienburg, Nieuw Amsterdam en per boot steken we over naar plantage Frederiksdorp. Hier zien we hoe de slaven vroeger werkten en leefden op de koffie en cacao plantages. Tijdens onze boottocht zien we ook een groepje dolfijnen zwemmen. Hoe tof is dat, dat verwacht je toch niet hier in Suriname?
3# Stoneisland
We laten Paramaribo achter ons en gaan verder de jungle in. We beseffen ons steeds meer dat buiten de stad Paramaribo hier alleen maar kleine dorpjes zijn. De rest is gewoon jungle. Groen, groen en groen. We love it! Wanneer we aankomen bij Stoneiland valt onze mond open van verbazing. We kijken uit over het stuwmeer dat vroeger gewoon jungle was. Dit gebied is jaren geleden onder water gezet door de komst van de stuwdam en wat je ziet zijn afgestorven boomtoppen die boven het water uit steken. Zoiets hebben we nog nooit eerder gezien. Philou vermaakt zich in het zand aan de rand van het meer en heeft snel vriendjes gemaakt met de lokale kippen. Zouden we hier kunnen zwemmen zonder dat we gebeten worden door piranha’s?
4# Brownsberg
Met een 4×4 die we spontaan in Paramaribo hebben gehuurd, vertrekken we richting Brownsberg. Een flink stuk naar boven en vele kuilen verder, arriveren we aan de top van de heuvel. Hier hebben we een fantastisch uitzicht over de jungle en het Brokopondo meer. We houden van wandelen, dus we trekken de wandelschoenen aan, hijsen Philou in de rugdrager en gaan op zoek naar apen, vlinders en watervallen. De Morpho Blue butterfly, oftewel de grote blauwe vlinder, zien we wel 30x voorbij komen. Maar deze vlinder blijft helaas niet zitten voor een gave foto.
5# Anaula
We vervolgen onze weg nog dieper de jungle in en komen aan bij Atjoni. Hier stopt letterlijk de weg en kunnen we alleen verder per boot. Hier noemen ze de boten een korjaal. Voor Philou hebben we in Nederland al een kinderzwemvest gekocht en dat blijkt met al die boottrips super handig. Boven Suriname rivier vind je overal kleine dorpjes waar je kunt verblijven. We hebben er voor gekozen om maar maximaal 1 uur te varen en komen aan bij Anaula. Dit resort ligt op een eilandje en hier verblijven we 5 dagen middenin de jungle. De zwembad biedt heerlijk verkoeling en is ideaal voor kids door de verschillende niveaus. Dat ze hier aan kids hebben gedacht blijkt ook uit de fijne kinderbedjes en de speeltoestellen. Omdat hier verder niks is op het eiland, hadden wij vanuit Brownsberg nog wat snacks ingekocht.
We kunnen nog wel even doorgaan met onze verhalen uit Suriname, maar je moet het gewoon zelf ontdekken. Als je van natuur houdt en van dieren spotten, dan ben je hier op het goede adres. Heerlijk om Nederlands te kunnen praten, om iedere dag te kunnen zwemmen, om heerlijk vers tropisch fruit te eten en om het relaxte gevoel te ervaren. Verwacht geen kinderattracties, pretparken, witte stranden en eeuwenoude tempels. Maar back to basic en puur natuur. Wat meer heb je nodig? Een familiereis naar Suriname is absoluut een aanrader!
Dit enthousiaste gastartikel is geschreven door Ilona, je kan haar en haar reisavonturen volgen op Instagram.
Vind je dit artikel "Suriname met kinderen, 5x de allerleukste dingen om te doen" leuk? Dan vind je deze artikelen waarschijnlijk ook leuk:
Route voor 4 weken Australië met kinderen: langs de Oostkust en door de Outback!
Als het goed is, dan gaat het er nu toch echt van komen: 4 weken met de kinderen naar Australië. Wij hebben een jaar in
Malta met kinderen: onmisbare highlight, de leukste restaurants en fijne kindvriendelijke hotels
Wanneer ik word uitgenodigd voor een persreis naar Malta met kinderen is mijn eerste gedachte “Is Malta leuk voor kinderen? Ik dacht dat het een
Reizen met een peuter? Ja, doen!
Niets is leuker dan reizen met een peuter. Je bekijkt de wereld door hun ogen, je hebt op een andere manier contact met de bevolking
Dit artikel bevat affiliate links. Wanneer je boekt ontvang ik een kleine commissie van Booking.com, uiteraard betaal jij niets extra’s. Alvast bedankt! Je helpt mij zo deze artikelen te blijven schrijven.